32 yıl sonrasında nükleer enerjiye dönüş yapmayı planlayan İtalya'da, sağ koalisyon hükümeti tarafından yeni nesil küçük reaktörlerile nükleer enerjiye dönüşü öngören bir yasa tasarısı kabul edildi.
1986'da meydana gelen Çernobil felaketi sonrasında, 1990 yılında ülkenin tüm nükleer santrallerini kapatan İtalya, enerjide dışa bağımlılığı azaltma arayışı ile bu kararı aldı.
Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, Ekim 2022'den bu yana ara sıra gündeme getirdiği nükleer enerjiye dönüş konusunda ilk somut adımını 'nükleer enerjiye dönüş' yasa tasarısını kabul ederek attı.
Bakanlar Kurulu'nun önerileri doğrultusunda kabul edilen tasarı, enerji güvenliği ve stratejik bağımsızlık için güvenli, temiz ve düşük maliyetli enerji sağlama amacını taşıyor.
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin'nin basında yaptığı açıklamada, yeni yasa tasarısının farklılık arz ettiğini belirtti. "Büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrılıp yeni nesil füzyon teknolojilerine farklı araçlarla yaklaşıyoruz." dedi.
Fratin, yeni nükleer enerji yasa tasarısının parlamentonun onayını takiben 12 ay içinde düzenleyici işlemlerle hayata geçirilmesini planladıklarını ifade etti.
Son dönemde enerji maliyetlerinin artış göstermesi üzerine, İtalyan hükümeti ayrıca 3 milyar euroluk bir mali destek paketi oluşturdu. Başbakan Meloni, destek paketinin yüksek enerji faturaları ile mücadelede aileleri ve iş yerlerini desteklemek amacı taşıdığını belirtti.
Özellikle nükleer enerji konusunda alınan bu yeni karar, İtalya'da yıllar sonra yeniden enerji politikaları değişikliğine gidildiğini ortaya koyuyor.